Bhagwan opnieuw in het nieuws?

Wie herinnert zich niet de Indiase goeroe Bhagwan, wiens spraakmakende ashram in Poona destijds de wereld op zijn kop zette? De sannyasins, gehuld in hun rode jurk en hun mala met de afbeelding van de meester? Bhagwan’s uitspraken veroorzaakten veel commotie en klonken revolutionair en bedreigend voor het establishment. Terugblikkend kan gezegd worden dat deze Bhagwan zijn (spirituele) tijd ver vooruit was. Het westen had nog nooit gehoord van meditatie, chakra’s en het ontwikkelen van intuïtie. Maar daar is nu 28 jaar later wel verandering in gekomen. Een bezoek aan een willekeurige nieuwetijds boekenwinkel levert tientallen Bhagwan (nu Osho) boeken op, die vanwege hun wijsheid nog steeds gretig gelezen worden, en niet alleen door Bhagwan aanhangers

Op 19 januari 1990 stierf de toen 58-jarige Bhagwan als Osho. 27 jaar later trad één van Bhagwan’s discipelen in zijn voetsporen. Na de stormachtige jaren in de Poona ashram, verbleef hij vele jaren in de Himalaya’s. Innerlijk werd hem duidelijk dat hij het levenswerk van zijn meester op zijn eigen manier wilde gaan voortzetten. Geboren in een Indiase familie met de naam Rajnish veranderde Osho zelf zijn naam in Rajneesh. (de geboortenaam van Bhagwan). Rajneesh schreef zijn levensverhaal en publiceerde dit als boek ‘Tears of the Mystic Rose’. Een bijzonder boek, alleen al vanwege de lay-out. Korte teksten die van boven naar beneden gelezen dienen te worden, verluchtigd met tekeningen en foto’s, om te duiden wat niet uitgelegd kan worden. Een boek waarin aanwijzingen te vinden zijn over de aard van de bijzondere relatie tussen discipel en meester. Dit boek kan gedownload worden via de website www.oshorajneesh.nl. Na de presentatie van zijn boek in januari 2008 is Rajneesh op tournee gegaan naar Rusland, Europa, India en Turkije.

Rajneesh is een meester in het onderwijzen van Vipassana meditatie, de methode van Gautama de Boeddha. Hij demonstreert op zijn unieke wijze Boeddha's Vipassana en maakt het mogelijk, wat hij ‘Living Vertical Awareness’ noemt te ervaren. Deze ervaring brengt behalve vreugde en geluk, een hernieuwde kennismaking met ons innerlijke wezen.

Een workshop volgen bij Rajneesh roept zeker herinneringen op aan Bhagwan Shree Rajneesh. Niet alleen vanwege de naam Rajneesh, maar zeker vanwege de voelbare liefde voor zijn meester, dat aanwezig is tijdens zijn onderricht. Dat ervaren ook de deelnemers aan de workshops, die van 16 t/m 26 april worden gehouden in Zutphen en Amsterdam. Hierna trekt hij verder Europa en Rusland in om zijn workshops te geven. Iedereen die het betreurt Bhagwan te hebben gemist, krijgt nu de kans dit ongedaan maken. Het programma vindt u via de website.

Zutphen: vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april

Amsterdam: woensdag 23 t/m zondag 27 april

Voor meer informatie: zie de websites www.oshorajneesh.nl / www.oshorajneesh.net

Download de Nederlandse vertaling van: ‘Tears of the Mystic Rose’ via de website.

Voor vragen mail je naar Ishwara: Kaivalycoaching@gmail.com