De Hippe Vegetariër7 januari · Editie #3 · Bekijk onlineFood | Communicatie | Blog | www.dehippevegetarier.nlKorte samenvatting voor de ongeduldige lezer :-)• De Hippe Vegetariër is initiatiefnemer van de Nationale Week ZonderVlees die van 5-11 maart gaat plaatsvinden in Nederland. Lees hier het volledige persbericht of schrijf je meteen in!• De Hippe Vegetariër lanceerde samen met MAGGI een speciale Dagje Geen Vlees-productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. Een beetje van MAGGI en een beetje van DHV!• Nog veel meer interessante dingen, maar dan moet je even verder lezen. Nieuws van De Hippe VegetariërVegetarisch eten staat op de kaart. Op de menukaart. Op de landkaart. Vegetariërs, flexitariërs en vleesminderaars zijn niet meer weg te denken. Het is geen hype, het is een trend die blijft en dat vind ik fantastisch om te zien. 4 jaar nu (op de dag af!) probeer ik met mijn boek en blog De Hippe Vegetariër daar een steentje aan bij te dragen en dat lukt! Graag deel ik met jullie mijn vegetarische highlights van de laatste maanden.Nationale Week Zonder Vlees 5-11 maart 2018Wat begon als een klein zaadje in mijn hoofd, groeide uit tot een plantje en inmiddels tot een campagne waarvan ik de omvang amper nog kan overzien. Tot 11 maart staan slapen, eten en een sociaal leven in de koelkast, want op 5 maart lanceer ik mijn Nationale Week Zonder Vlees! Het doel van deze campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. De campagne wordt medemogelijk gemaakt door ruim 40 food en non-foodbedrijven en zet inmiddels half Nederland op z’n kop. Supermarkten, pompstations, universiteiten, cateraars, scholen en restaurants: iedereen doet mee. Deze week is de website weekzondervlees.nl live gegaan en zijn de inschrijvingen gestart. Lees hier het volledige persbericht of schrijf je meteen in!=20pxNationale Week Zonder Vlees 5 t/m 11 maart 2018WEEKZONDERVLEES.NL – DeelNationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 5 t/m 11 maart 2018 geen vlees (en vis) te eten. Samen maken we het verschil. Doe mee!Dagje Geen Vlees productlijn samen met MAGGIMijn hoogtepunt van het laatste kwartaal! Samen met MAGGI lanceerde ik een speciale Dagje Geen Vlees productlijn om flexitarisch eten écht de nieuwe standaard te maken in Nederland. MAGGI verzorgde drie wereldse specerijenmixen en ik ontwikkelde – samen met MAGGI chef Ben – bijpassende vegetarische recepten. Deze vegetarische maaltijdoplossing vind je nu in alle grote supermarkten! Een Dagje Geen Vlees-gerecht zet je binnen 25 minuten op tafel, bevat 120% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en is natuurlijk superlekker. Dus wie weet maak jij binnenkort het Mexicaanse groentepannetje, de Indiase linzencurry of de Marokkaanse pompoenstoof?

 Vegetarische smaakmakerRegelmatig treed ik op als vegetarische smaakmaker en mag ik mensen inspireren met mijn recepten en visie op lekker en gezond vegetarisch eten. Dit zijn de highlights van de afgelopen 4 maanden:• Wat stond er bij jou op tafel deze kerst? Maar liefst 1558 Nederlanders genoten dit jaar van een vegetarisch kerstmenu, bedacht door De Hippe Vegetariër! In opdracht van Willem & Drees liet ik me inspireren door de verse biologische seizoensproducten van de Nederlandse boeren en ontwikkelde een feestelijk vegetarisch menu waarmee je óók de vleeseters gelukkig maakt. Te gek om op zo’n concrete manier bij te dragen aan een duurzamere kerst! Benieuwd wat ik serveerde? Je vindt de recepten hier.• Om te laten zien dat mijn MAGGI Dagje Geen Vlees recepten écht heel leuk en makkelijk zijn om te maken, nam ik drie kookfilmpjes op in de stromende regen op de Vismarkt in Leiden. Te gek om te doen! De snijtechniekencursus staat op de planning. Het resultaat vind je hier. • Becel daagde mij de afgelopen maanden uit om op zoek te gaan naar de waarheid over margarineHoeveel troep zit er nu écht in? Ik bezocht de fabriek, interviewde experts en ging in discussie met mijn lezers over de waarheid. Mijn conclusie tot nu toe? Iedereen moet op z’n brood smeren wat bij hem of haar past. Als jij wilt gaan voor een plantaardige optie die laag in de verzadigde vetten zit, dan is margarine een heel goed alternatief op bijvoorbeeld roomboter of kokosolie. Van troep is beslist geen sprake.• Wat is gezond en bewust eten nu precies als je het aan de experts vraagt? En hoe gaat dat zich de komende jaren ontwikkelen? Samen met De Smaakspecialist ging ik de afgelopen maanden op pad om over dit onderwerp te praten met een aantal experts waaronder Makkie Mulder, Anneke Ammerlaan, Saraï Pannekoek, Daan de Wit en Gerjan Snippe. Kijk & lees hier wat zij hierover te zeggen hadden!• In het kader van de Voedselbankactie van Unox bakte ik een hartige vegetarische banketletter en inspireerde mijn lezers om hetzelfde te doen. Want natúúrlijk kan je alle feestdagenklassiekers ook heerlijk vega maken. Voor iedere banketletter doneerde Unox er eentje aan de voedselbank. Mooie actie!• In december was ik te zien in RTL Boulevard in het kader van minder vlees met kerst. Hier vertelde ik over de vegetarische trends en mijn samenwerking met MAGGI. Bijzonder TV-momentje!• Mooie afsluiting van 2017: ik werd opgenomen in de Food top 100 als gamechanger onder de 30 jaarBekijk de hele Food top 100 hier.
 Opmerkelijk vegetarisch nieuwsDe Nederlandse vleesconsumptie was volop in het nieuws de afgelopen maanden. Opvallend: de daling van de vleesconsumptie in Nederland is gestagneerd. Zonde! Zeker aangezien er zoveel goede alternatieven zijn en de vega(n) opties almaar talkrijker worden. Gelukkig zetten de goede voornemens wél in op minder vlees, de Nationale Week Zonder Vlees gaat hier zeker bij helpen! Dit vond ik het interessantste vegetarische nieuws van de laatste tijd:=20pxDaling vleesconsumptie gestopt; ‘we eten nog steeds veel te veel’ | NOSNOS.NL – DeelSinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer evenveel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.=20pxKwaliteit vleesvervangers volgens Consumentenbond steeds beter | NUWWW.NU.NL – DeelVleesvervangers zijn steeds gezonder en lekkerder. Vegetarische burgers bevatten veelal net zoveel eiwit en ijzer als vlees.=20pxMeer keuze voor vegetariërs en veganisten in supermarktschap | NUWWW.NU.NL – DeelHet aanbod van producten met een speciaal V-label is vorig jaar met 75 procent gestegen. In 2017 certificeerde de Vegetariërsbond ruim 750 nieuwe Nederlandse producten.=20pxMcDonald's komt met McVegan: ‘Over 15 jaar zijn alle snacks vega’ | NOSNOS.NL – DeelEen Big Mac maar dan zonder vlees. Zo omschrijft McDonald’s de McVegan-burger. De eerste veganistische optie bij de grote Amerikaanse keten wordt gepresenteerd als een vooruitstrevende keuze in de fastfoodwereld.=20pxKwart Nederlanders laat de biefstuk wat vaker staan, maar niet te fanatiek | Economie | bd.nlWWW.BD.NL – DeelEen kwart van de Nederlanders is  serieus van plan om komend jaar minder vlees eten. Dit doen ze vanwege het milieu. Niet te fanatiek overigens, gemiddeld zal het gaan om twee biefstukken per persoon, per jaar. Tot zover. Op naar heel Nederland een dagje zonder vlees!Geniet smul en heb lief,Isabel  Over mijIsabel Boerdam (27) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog dehippevegetarier.nl dat inmiddels door 100.000 unieke bezoekers per maand wordt bezocht. Daarnaast treedt ze op als vegetarisch food-expert, geeft presentaties en workshops, is gastschrijver voor diverse magazines, ontwikkelt recepten en producten en geeft bedrijven advies over hun (communicatie)strategie richting de flexitarische en vegetarische consument. Vragen of ideeën? Neem gerust contact op.   
 Hoe vond je deze editie? Gemaakt door De Hippe Vegetariër met Revue.Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.